Followers

February 11, 2011

Tazkirah Pagi Jumaat : : Wanita Itu Rumput Semalu


Wanita Itu Rumput Semalu
sumber : tazkirah.yolasite


Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada
pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.
Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.
Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil.
4 comments:

 1. besh..sungguh menyentuh..

  nak copy paste masuk belog ye...

  (^__^)

  ReplyDelete
 2. wah,,xsngka ek pokok semalu pun rasulullah peduli,,tpi kelakar la fatimah marh2 mcm tu kan ha3

  Jom Kepung Dia!

  ReplyDelete
 3. hurm...bagus2..patut la bella pemalu..uhuk huk..(nampak sangat tak malu =.="

  ReplyDelete
 4. noremy : bole...pe salahnye...sharing is caring!
  wanacesh : kalu kne kita pon mesti marah...sakit
  tu..
  bella : hehehe...mmg tk tau malu....

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...